≡ Menu

Menscykel ägglossning

När du läser här om menscykel ägglossning så får du veta vad ägglossningen är, hur du vet när du har ägglossning och vilka tecken du får vid ägglossningen. Allt detta hjälper dig att veta när under din menscykel ägglossning inträffar och när du kan bli gravid.

Ägglossning är en av faserna under menscykeln. Ägget har mognat i din äggstock sedan din senaste mens. I dina äggstockar finns det massor av äggblåsor som efterhand mognar till ägg.

Ofast är det en äggblåsa som helt mognar till ett ägg inför menscykel ägglossning. Det kan vara två ibland. Det är ytterst sällsynt att det skulle vara fler.

När ägget är moget så släpper det från äggstocken. Ägget fångas upp av äggledaren.

Ägglossningen är början på den vandring som ägget gör i äggledaren. Under den tiden kan ägget befruktas. Det är normalt ca ett till två dygn. När det befruktade ägget når livmodern så fastnar det på livmoderväggen och kroppen registrerar att du är gravid.

Om inget befruktat ägg fastnar på livmoderväggen, så dröjer det ett tag och sedan stöts livmoderslemhinnan ut genom din mens.

Den här processen från ägglossning till mens tar ca 12-16 dagar. Det innebär att du har din menscykel ägglossning normalt ca 12-16 dagar innan din mens.

Hur du vet när under din menscykel ägglossning sker

Det är ju lite osäkert exakt när din nästa mens kommer. Men du vet ju när du hade din senaste mens. Därför vill du vet hur många dagar efter din mens började som ägglossningen sker.

Det kan variera, beroende på hur lång din menscykel är.

Om du har en regelbunden menscykel så kan du räkna ut på ett ungefär när under din menscykel ägglossning sker. Har du en menscykel på 28 dagar så har du din ägglossning ungefär 12-16 dagar efter att din senaste mens började.

Du kan läsa mer om hur du räknar ut din ägglossning under beräkna ägglossning.

Du kan också testa dig med ägglossningstest för att se när du har ägglossning. Ägglossningstest finns att köpa på apoteket. Det är de förändrade hormonnivåerna i kroppen vid ägglossning som ägglossningstesten kan registrera.

Det finns också olika fysiska tecken på din ägglossning.

Hur du vet vilka tecken du kan ha vid din menscykel ägglossning

De flesta känner inte av sin ägglossning, men en del kan känna av den.

Symptom som en del kan känna vid ägglossning är en lätt ömhet, eller molande värk eller skarpa smärtor. Du känner det på nedre delen av magen, på ena sidan där en av dina äggstockar sitter.

Det finns andra tecken vid ägglossningen. Det är nämligen så att du har särskilda flytningar när du har ägglossning. En del lär sig att känna igen hur sekretet från slidan är vid ägglossningen.

Ett annat tecken vid menscykel ägglossning är att din kroppstemperatur stiger ca 0,5 grad vid ägglossningen. Den högre temperaturen har du sedan till din mens.

En del kan få en liten blödning vid ägglossningen.

Du kan läsa mer om tecken på ägglossning och hur du kan känna igen ditt slidsekret vid ägglossningen här.