≡ Menu

Beräkna ägglossning

När du läser den här sidan kommer du att veta hur du kan göra för att beräkna ägglossning för dig, så att du kan förutse när din ägglossning inträffar. Det är just dagarna runt din ägglossning som du kan bli gravid under hela menscykeln, så det är bra att du har koll på när du har din ägglossning.

Ägglossningen är den tidpunkt då ett moget ägg släpper från dina äggstockar och vandrar ned i äggledaren. Det är då ägget kan bli befruktat. Det rör sig om ca ett dygn.

Spermierna kan överleva några dagar i slida, livmoder eller äggledare, så har du haft oskyddat sex innan ägglossningen så kan du ändå bli gravid vid ägglossningen.

Hur du kan beräkna ägglossning

För att du ska kunna beräkna ägglossning för dig, så är allt som behövs att du vet hur lång menscykel du brukar ha. Om du vet hur lång menscykel du brukar ha, så kan du beräkna en ungefärlig dag för din ägglossning.

Hur du gör för att beräkna hur lång din menscykel är kan du läsa om här.

Tiden från ägglossning till din nästa mens är ungefär samma för alla. Det brukar vara så att ägglossningen sker ca 12-16 dagar innan din nästa mens.

Däremot är tiden från mens till ägglossning olika för olika personer, eftersom varje person har sin egen längd på menscykeln.

Om du har en regelbunden menscykel så kan du räkna ut på ett ungefär när din ägglossning sker.

Är det så att du har en oregelbunden menscykel och skulle vilja få mer koll på när din ägglossning är så ska du läsa här.

Exempel på hur du kan beräkna ägglossning

Har du en menscykel som är 28 dagar, så inträffar din ägglossning ca 12-16 dagar efter att din senaste mens började. Den första dagen på din menscykel, alltså dagen då du får din mens kallas dag 1. Då har du ägglossning ungefär på dag 13-17.

Är din menscykel 29 dagar så inträffar din ägglossning ca 13-17 dagar efter att din senaste mens började. Dag 1 är mensens första dag, så då har du ägglossning ungefär på dag 14-18.

Tänk på att spermierna kan överleva några dagar, så dagarna innan din ägglossning kan sex leda till graviditet också.

Hur du gör för att beräkna ägglossning för dig

Nu ska du få veta hur du kan beräkna ägglossning för dig.

Gör såhär för att räkna ut din ägglossning:

  1. Ta din genomsnittliga längd för din menscykel, t.ex. 30.
  2. Räkna sedan 30-16 och 30-12 (du får din ägglossning mellan 12 och 16 dagar innan din nästa mens).  30-16=14, och 30-12=18.
  3. De här siffrorna 14 och 18 anger hur många dagar efter din mens startar som du har din ägglossning. Din mens startar på dag 1, så om du tar 1+14, och 1+18 så får du numret på de dagarna som är intervallet för din ägglossning. 1+14=15 och 1+18=19.
  4. Du har din ägglossning ungefär på dag 15-19.

Vi tar ett exempel till, när din menscykel är 27 dagar.

  1. Din menscykel är i snitt 27 dagar.
  2. 27-16=11, 27-12=15
  3. 1+11=12, 1+15=16.
  4. Du har din ägglossning ungefär på dag 12-16.

Det är så du gör för att beräkna ägglossning för dig.

Vad du ska göra om du vill veta mer exakt vilken dag du har din ägglossning

Ifall det är så att du skulle vilja veta mer exakt vilken dag din ägglossning inträffar, så ska du läsa här.

Du kan också hålla koll på din ägglossning med en ägglossningskalender.