≡ Menu

Säkra perioder

När du läser den här sidan om säkra perioder så får du veta hur du kan skydda dig mot graviditet genom att ha kunskap om din menscykel och när din ägglossning inträffar. På så sätt kan du njuta av sex under de säkra perioderna utan att behöva riskera att bli gravid. Genom den kunskap du får här slipper du oroa dig för att du ska bli gravid, när det ingen risk är för att bli gravid.

Hur du vet vad säkra perioder är

Säkra perioder är den tid under din menscykel som du inte kan bli gravid. Normalt sett är det den mesta tiden som är ”säker”, medan du kan bli gravid under några dagar av din menscykel.

Det är just dagarna runt din ägglossning som du kan bli gravid. Vet du när den är så kan du undvika att bli gravid genom att välja att ha sex under den övriga tiden. Det är det som kallas säkra perioder.

När du har ägglossning så vandrar ägget ned i äggledaren och överlever ca 24-36 timmar. Det är under den tiden det kan bli befruktat.

Spermierna kan överleva upp till fem dygn i din kropp, så har du oskyddad sex några dagar innan ägglossning, eller i samband med din ägglossning så riskerar du att bli gravid. Den övriga tiden är ”säker” period.

Hur du vet när det är säkra perioder

Att bestämma när det är säkra perioder gör du genom att utgå från ägglossningen. Den osäkra perioden är fem dagar innan ägglossning till en dag efter ägglossning.

De säkra perioderna är från mensens första dag till sex dagar innan äglossning, samt från två dagar efter ägglossning fram till nästa mens.

Det kan vara en utmaning att veta exakt vilken dag din ägglossning inträffar. Normalt så ligger den inom ett spann på några dagar. Det gör att det blir lite längre osäker period och lite kortare säkra perioder.

Ägglossningen är ca 12-16 dagar innan din nästa mens. Om du har 28 dagars menscykel så har du din ägglossning ca 12-16 dagar efter att din senaste mens började. Din första dag på menscykeln, alltså den dagen som du får din mens, kallas dag 1. Då har du ägglossning ungefär på dag 13-17.

Ägget överlever ungefär ett dygn, så sex efter dag 18 är säkert. Eftersom spermierna kan överleva upp till fem dagar så ska du undvika att ha sex från dag 8. Dina säkra perioder är alltså dag 1-7, samt dag 19-28.

Det här gäller om du har samma längd på din menscykel. Om din menscykel varierar lite i längd så behöver du justera dagarna så att dina säkra perioder blir kortare. Om du har en menscykel som varierar mellan 26 och 30 dagar så är dina säkra perioder dag 1-5, samt dag 21-nästa mens.

Du kan också ta reda på mer exakt när du har din ägglossning genom att läsa här om att förutse ägglossning. Då kan du minska längden på den ”osäkra perioden” och få mer dagar för de säkra perioderna.

Kom ihåg att den osäkra perioden är fem dagar innan ägglossning till en dag efter ägglossning.

Hur du vet när du har dina säkra perioder

För att du ska veta när du har säkra perioder så behöver du veta när din ägglossning är. När din ägglossning inträffar är individuellt för dig. Det är ca 12-16 dagar innan din nästa mens.

Har du en regelbunden menscykel så kan du beräkna din ägglossning. Hur du beräknar din ägglossning kan du läsa mer om här.

Har du oregelbunden mens eller vill veta mer exakt när din ägglossning inträffar så kan du få mer koll på när din ägglossning är genom att läsa här om att förutse ägglossning.

Du kan så bestämma den osäkra perioden som är fem dagar innan ägglossning till en dag efter ägglossning. Övriga tiden är säkra perioder.