≡ Menu

Ägglossning tecken

När du läser den här sidan om ägglossning tecken så kan du lära dig att tolka din kropps signaler så att du vet när din ägglossning inträffar. Om du vet när din ägglossning sker, så vet du när du kan bli gravid.

Ägglossningen. Det är den som är nyckeln. Nyckeln till att bli gravid. Eller nyckeln till att undvika att bli gravid.

Det är när det mogna ägget lossar från äggstocken och börjar vandra ned i äggledaren som det kan befruktas. Det är under de ett till två dygnen som du kan bli gravid.

Därför är det viktigt att kunna veta när du har din ägglossning. Det finns ägglossning tecken som du kan lära dig för att veta när du har ägglossning.

En del kan känna av sin ägglossning. Andra kan lära sig att känna igen andra tecken.

Hur du vet hur det känns att få ägglossning

De flesta känner inte av sin ägglossning, men en del kan känna av den.

Symptom som en del kan känna vid ägglossning är en lätt ömhet, eller molande värk eller skarpa smärtor. Du känner det på nedre delen av magen, på ena sidan där en av dina äggstockar sitter.

Några kan också få lite blödning vid ägglossning.

Hur du vet hur ditt slidsekret ändras vid ägglossning

Vid ägglossningen så har du särskilda flytningar. Hur sekretet från slidan ändras vid ägglossning är ett tecken du kan lära dig att känna igen.

Normalt är sekretet gulvitt och ogenomskinligt. Det är också ganska lättflytande. Precis före ägglossningen blir det genomskinligt och mera segt. Det kan också blir rikligare.

För att du ska kunna testa själv om du har ägglossning så gör du såhär. När du tror att du har ägglossning så tar du lite sekret från slidan på pekfingret och sedan trycker ihop mot tummen. Sedan drar du isär fingrarna. Om sekretet är segt och trådigt, så att du får en ”slembro” mellan tummen och pekfingret som kan blir 3-6 cm innan den brister, då har du ägglossning.

Hur du vet hur din kroppstemperatur ändras vid ägglossning

När du har ägglossning så stiger din kroppstemperatur. Den stiger ca 0,5 grad vid ägglossningen. Den är som högst då, och ligger kvar lite hög, innan den sjunker inför mens. Vid mensens första dag är kroppstemperaturen som lägst.

Om du vill mäta din kroppstemperatur för att se när du har ägglossning, så är det viktigt att du mäter vid samma tillfälle varje dag, t.ex. innan du går upp på morgonen. Och att du mäter på samma sätt varje dag.