≡ Menu

Ägglossningskalender

När du läser den här sidan om ägglossningskalender kommer du att få veta hur du kan hålla koll på din ägglossning så att du vet vilka dagar i din menscykel just du har största chans att bli gravid.

För att du ska kunna hålla koll på ägglossningen och de dagar du är fertil är det bra att du vet vad som händer innan, under och efter din ägglossning.

Hur du vet vad som händer innan din ägglossning: follikelfasen

Under din menscykel går kroppen igenom två olika faser. Den första fasen är från mensen till ägglossningen, och den andra fasen är från ägglossningen till nästa mens.

Menscykeln börjar med att du får din mens. Det är dag 1 i din menscykel som är första dagen på din mens. Då stöts livmoderslemhinnan ut för att inget befruktat ägg fastnat.

Parallellt med det så börjar kroppen producera ett hormon som heter follikelstimulerande hormon, FSH. FSH är det hormon som skickar signaler till dina äggstockar att låta ägg mogna.

Follikelfasen kallas denna första fas i din  menscykel. Den varar fram till din ägglossning. Hur lång den fasen är är individuellt för dig. Det beror på hur lång menscykel du har. Om din menscykel är 28 dagar så är din follikelfas någonstans mellan 12 och 16 dagar lång. Har du längre menscykel är follikelfasen längre, och har du kortare menscykel är follikelfasen kortare.

Hur du vet vad som händer vid din ägglossning och efteråt: lutealfasen

När ett ägg har mognat, så har du ägglossning. Det är ett annat hormon, luteiniserande hormon, LH, som skickar signaler att ägget ska släppa.

Då lossnar det mogna ägget från äggstocken och börjar vandra ned i din äggledare. Det är i äggledaren som ägget kan bli befruktat. Det är ca 24-36 timmar som det kan ske. Det är här som du ska ha sex om du vill bli gravid. Om du har haft oskyddat sex några dagar innan ägglossning så kan du också bli gravid nu, eftersom spermierna kan överleva upp till fem dygn i din kropp.

Den här andra delen av din menscykel kallas lutealfasen. Under den här fasen så byggs din livmoderslemhinna upp för att kunna ta emot ett eventuellt befruktat ägg.

Om inget befruktat ägg fäster på livmoderväggen så får du mens igen. Du har din ägglossning någonstans 12-16 dagar innan din nästa mens. Om du vet vilken dag du har ägglossning (t.ex. genom ett ägglossningstest, eller om du känner av din ägglossning) så kan du se exakt hur många dagar det är innan din nästa mens. Då vet du längden på just din lutealfas.

Om ett ägg har blivit befruktat kan det fästa vid livmoderväggen. Det brukar ske ca en vecka efter befruktningen. När ägget fäster så registrerar kroppen det och börjar producera graviditetshormonet hCG. På så sätt blir livmoderslemhinnan kvar och livmoderkakan utvecklas för att ge näring till embryot.

Så kan du hålla koll på din ägglossning med ägglossningskalender

För att du ska kunna hålla koll på din ägglossning och de fertila dagarna, så kan du använda en kalender. Den använder du för att veta vilka dagar det är bäst att ha sex för att få barn.

Det första steget är att du kan använda dig av din vanliga kalender och göra markeringar i den för din mens och din ägglossning. Då får du själv räkna ut vilka dagar du har ägglossning och är fertil.

Nästa steg är att använda en kalender som är specialiserad på att beräkna din ägglossning och dina fertila dagar. Då anger du när du har mens så räknar den ut vilka dagar du har ägglossning och är fertil åt dig. Det kallas ägglossningskalender.

Många av ägglossningskalendrarna kan sedan ge dig påminnelser om dina fertila dagar och din ägglossning.

Ägglossningskalender kan delas in i två olika sorter beroende på hur du använder den. En ägglossningskalender kan du hitta och använda på nätet, online. Eller så kan du ladda ned en ägglossningskalender som app till din mobil.

Hur du vet mer om de olika ägglossningskalender verktygen

Du kan få veta mer om de olika verktyg som finns för ägglossningskalender. Du kan läsa den här sidan om olika ägglossningskalender online och du kan läsa den här sidan om olika ägglossningskalender appar.

När du läser de sidorna får du reda på hur du på ett jätteenkelt sätt kan använda modern teknik till hjälp för att du ska kunna veta vilka dagar du har störst chans att bli gravid.