≡ Menu

Beräkna menscykel

Här kan du ta reda på hur du kan beräkna menscykel så att du vet hur lång din menscykel är. Då kan du förutse när din nästa mens ska komma, och när du har din ägglossning och du slipper vara förvirrad över hur du ska beräkna menscykeln när tiden mellan menstruationerna kan variera.

Hur du gör för att beräkna menscykel

Du gör så att när du ska beräkna menscykel så börja du på mensens första dag. Mensens första dag kallas dag 1 i din menscykel.

Menscykeln är från första dagen på din mens till första dagen på nästa mens.

När du får din nästa mens så är det en ny dag 1. Om du får mensen dagen efter dag 28, så har du 28 dagars menscykel. Det är så du gör för att räkna menscykel för dig.

Om du t.ex. får din mens den 3 januari och du sedan får din nästa mens den 30 januari så har du 27 dagars menscykel.

Hur lång en menscykel är varierar från person till person. En normal menscykel är ca 28 dagar. Du kan ha en menscykel som är kortare eller längre. Det är vanligast att menscykeln är ca 21 till 35 dagar, fast den kan vara både kortare och längre.

Hur du gör för att beräkna menscykel när tiden mellan mens varierar

Det är normalt att tiden mellan mens varierar lite från gång till gång. Din menscykel kan vara olika lång. Det kan skilja upp till fyra dagar i längd mellan olika menscyklar för dig vilket är högst vanligt. Varierar det 8 dagar eller mer så räknas det som att du har oregelbunden mens.

Om du har en menscykel som är 27 dagar, och din nästa är 30 dagar och nästa är 29 dagar så kanske du undrar hur du ska beräkna menscykel.

Då gör du såhär för att beräkna menscykel, du räknar ut snittlängden på menscykeln.

Du börjar med att summera längden på de olika menscyklarna, såhär:

27 + 30 + 29 = 86

Sedan så delar du den summan med hur många menscyklar det var, såhär:

86 / 3 = 28,7

Svaret du får avrundar du sedan till en hel siffra, såhär:

28,7 -> 29 dagar

Din menscykel är ungefär 29 dagar.

Det är så du gör för att beräkna menscykel när tiden mellan mens varierar.

Här får du ett exempel till på hur du kan beräkna menscykel

Här ska jag visa ett exempel till på hur du kan beräkna menscykel. Om du har en menscykel som är 27 dagar, och din nästa är 24 dagar och nästa är 25 dagar så gör du såhär för att beräkna menscykel.

Du börjar med att summera längden på de olika menscyklarna, såhär:

27 + 24 + 25 = 76

Sedan så delar du den summan med hur många menscyklar det var, såhär:

76 / 3 = 25,3

Svaret du får avrundar du sedan till en hel siffra, såhär:

25,3 -> 25 dagar

Din menscykel är ungefär 25 dagar.

Hur du får ett så säkert svar som möjligt på hur lång din menscykel är

När din menscykel varierar i längd, så vill du ha ett så säkert svar som möjligt. Det är för att det kan variera när din nästa mens blir och när du har din ägglossning.

När du tar ett snitt så är det bättre ju fler menscyklar du kan ha med. Tre är det minsta antalet menscyklar för att få ett någorlunda svar. Har du fem eller ännu fler menscyklar när du räknar ut din menscykel så är det bättre. Då blir det ett bättre svar, som är mer rätt med hur det blir i verkligheten.

Därför är det bra om du kan skriva upp när du har mens så att du har koll på hur långa dina menscykler är.

Har du åtta dagar eller mer i skillnad i längd mellan olika menscyklar så räknas din mens som oregelbunden. Då är det mer osäkert att säga när du har din nästa mens och när du har ägglossning. Du räknar ut snittlängden på din ägglossning på samma sätt som ovan, fast det är bra att du också vet hur kort din kortaste menscykel är och hur lång din längsta menscykel är.

Då säger du t.ex. såhär när du säger hur lång menscykel du har:

”Min menscykel är ungefär 29 dagar, men den är oregelbunden och varierar mellan 25 dagar och 34 dagar.”

Hur du vet när du har din ägglossning och din nästa mens

När du vet hur lång din menscykel är kan du räkna ut när du har din ägglossning och när du har din nästa mens. Det kan du göra även när din menscykel är olika lång från gång till gång.

Här kan du läsa om hur du räknar ut när du har din nästa mens, och här kan du läsa om hur du räknar ut när du har din ägglossning.