≡ Menu

Kort menscykel

På den här sidan kan du läsa om kort menscykel så att du vet hur kort en menstruationscykel kan vara, och vad det kan ha för betydelse för dig att din menscykel är kort. Då slipper du oroa dig för om det spelar roll för dig när du vill bli gravid.

Din menscykel är den period som du räknar från mensens första dag, fram till att du har mens nästa gång. Dag 1 är alltså den dag du får mens. Sista dagen i din menscykel är dagen innan din nästa mens.

Hur du vet vad en kort menscykel är

Hur lång menscykel du har, eller hur kort menscykel du har, är individuellt för dig. Varje person har sin längd på menscykel. Du kanske har hört talas om att en menscykel är 28 dagar. Det är snittet för alla kvinnors längd på menscykel. Därför använder många den siffran för en menscykel.

Det är många som har en menscykel som är annat än 28 dagar.

Medellängden för en menscykel är alltså 28 dagar, men det vanligaste är att menscykelns längd är någonting mellan 24 dagar och 32 dagar när du har en regelbunden menscykel.

Tittar man på alla kvinnor, även de som har oregelbunden mens, så är det vanligast att menscykelns längd ligger mellan 21 dagar och 35 dagar.

Att du har en menscykel som är kortare än 21 dagar eller längre än 35 dagar kan också hända.

Har du en menscykel som är mindre än 24 dagar så räknas den som kort menscykel.

När du bestämmer din menscykel längd, så tar du ett snitt på längden från flera menscyklar. Det är nämligen så att det är vanligt att menscykeln varierar några dagar i långd från gång till gång.

Hur du räknar ut din menscykel längd kan du läsa om här.

Att din menscykel varierar några dagar i längd från gång till gång är vanligt och helt normalt. Din mens räknas fortfarande som regelbunden. Har du en menscykel som varierar mer än några dagar, i längd från den kortaste menscykeln till den längsta menscykeln, så räknas din menscykel som oregelbunden.

Du kan läsa här om oregelbunden mens.

Hur du vet vad det har för betydelse för dig att du har en kort menscykel

Att du har en kort menscykel är inget problem.

Har du en kort menscykel så får du din mens oftare än många andra. Du kanske får mens var tredje vecka, medan andra får mens var fjärde eller femte vecka.

Har du en kort menscykel så har du också ägglossning oftare än många andra. Din ägglossning sker varje menscykel, och har du en kort menscykel så går det kortare tid mellan ägglossningarna. Det kan vara positivt om du försöker få barn. Du har många chanser att bli gravid. Medan de med en lång menscykel kanske får vänta 5-6 veckor mellan tillfällena när de har ägglossning.

När din menscykel är kort så ska du veta att du måste tänka på att din ägglossning sker tidigare än ”normalt”.

Har du en menscykel på 28 dagar så har du ägglossningen ungefär mitt i menscykeln. Ägglossningen sker ca 12-16 dagar innan nästa mens, så då blir det så med en 28 dagars menscykel, att ägglossningen är ungefär 12-16 dagar efter mensens första dag.

Har du en kort menscykel så är fortfarande ägglossningen ca 12-16 dagar innan nästa mens. Det innebär att om du har en menscykel på 21 dagar så har du ägglossningen 5-9 dagar efter mensens första dag, d.v.s. på dag 6-10. Det betyder att du kan bli gravid precis när din mens slutar, beroende på hur många dagars mensblödning du har.

För att du ska få koll på när du har din ägglossning så kan du testa dig med ägglossningsstickor, som finns att köpa på apoteket.

Gynekologen Leif Hägglund menar att det kan vara så att har du en menscykel på 20 dagar eller tätare, så kan det orsaka problem att bli gravid. Men det beror på hur lång lutealfas du har, alltså hur många dagar det är från ägglossning till nästa mens för dig. Du kan läsa mer om ägglossningen här.