≡ Menu

Räkna menscykel

På den här sidan får du veta hur du kan räkna menscykel, vilket hjälper dig att veta hur lång din menscykel är, när du ska ha din nästa mens och när du har din ägglossning.

En menscykel är en period som är ungefär samma varje gång. Varje menscykel innehåller några olika faser.

Först har du din mens, då livmoderslemhinnan stöts ut. Under tiden mognar ett ägg i äggstocken och du får sedan din ägglossning. Ägget vandrar ned i äggledaren och väntar på att bli befruktat. Blir det inte det så är det dags för en ny mens. Och så går det runt sådär, varje menscykel.

Du kan räkna menscykel för att se hur lång din menscykel är och när du har ägglossning och din nästa mens.

Hur du gör för att räkna menscykel

Att räkna menscykel gör du från mensens första dag. Mensens första dag kallas dag 1 i din menscykel.

Menscykeln är från första dagen på din mens fram till nästa mens.

När du får din nästa mens så är det en ny dag 1. Om du får mensen dagen efter dag 28, så har du 28 dagars menscykel. Det är så du gör för att räkna menscykel för dig.

Längden på menscykeln är olika för olika personer. 28 dagar är en normal menscykel. Din menscykel kan vara kortare (kort menscykel) eller längre (lång menscykel).

En menscykel är vanligast mellan 21 till 35 dagar, men kan vara både kortare och längre. 95% av alla kvinnor har en menscykel som är mellan 15 och 45 dagar.

Längden på din menscykel är ungefär samma varje månad. Fast det kan variera. Hur mycket längden på din menscykel varierar från månad till månad beror på om du har en menscykel som är regelbunden eller inte. Din menscykel varierar normalt ca 4 dagar i längd, och kan variera 7 dagar utan att den räknas som oregelbunden.

Du kan läsa mer om hur du ska beräkna din menscykel här.

Hur du vet när du ska ha din nästa mens

När du vet hur lång din menscykel är så kan du förutse när du ska din nästa mens. Att räkna menscykel är alltså en hjälp för dig för att vet när du ska ha mens.

När din mens är regelbunden, och du har ungefär lika lång menscykel varje gång som du har mens, då kan du räkna ut när du ska ha din nästa mens.

Har du en menscykel som är 28 dagar så får du mens var fjärde vecka, har du en menscykel som är 21 dagar får du mens var tredje vecka och har du en menscykel på 35 dagar så har du mens var femte vecka.

Om du fick din senaste mens den 2 mars, och du har en menscykel på 27 dagar så får du din nästa mens ungefär den 29 mars.

Vill du veta mer om hur du beräknar din nästa mens, läs här.

Hur du vet när du har din ägglossning

För att veta när du har ägglossning behöver du först räkna menscykel. När du vet hur lång din menscykel är så kan du på ett ungefär veta när du har din ägglossning. Det är vid din ägglossning som du har störst chans eller risk att bli gravid.

Din ägglossning inträffar ungefär 12-16 dagar innan din nästa mens. Har du en regelbunden menscykel som är ungefär lika lång varje gång, så kan du på ett ungefär säga när ägglossningen är.

Har du en menscykel som är 27 dagar så har du din ägglossning någon gång under perioden dag 11 till dag 15.

Har du en oregelbunden menscykel är det svårare att säga när du har ägglossning. Din ägglossning inträffar 12-16 dagar innan din nästa mens. Har du oregelbunden mens så varierar det hur lång tid efter din senaste mens som din ägglossning blir.

Du kan läsa mer om hur du räknar ut din ägglossning här.