≡ Menu

Lång menscykel

På den här sidan kan du läsa om lång menscykel så att du vet vad en lång menstruationscykel är, och vad det kan ha för betydelse för dig att din menscykel är lång.

Menscykeln är den tid som du räknar från din mens första dag, fram till att du har mens nästa gång. Den dag du får mens kallas dag 1. Dagen innan din nästa mens är sista dagen i din menscykel.

Hur du vet vad en lång menscykel är

Längden på din menscykel är personligt för dig. Det är så att det är olika för varje kvinna hur lång menscykel hon har. 28 dagar är den genomsnittliga längden på en menscykel om man tittar på alla kvinnors menscyklar. Därför brukar man säga att en menscykel är 28 dagar. Fast det är bara en del som har en menscykel som faktiskt är 28 dagar.

Det är vanligast att en menscykel är någonstans mellan 24 dagar och 32 dagar lång, när din menscykel är regelbunden. Räknar man med alla kvinnor, också de med oregelbunden mens, så är det vanligast att menscykelns längd varierar mellan 21 dagar och 35 dagar.

Du kan också ha en menscykel som är kortare än 21 dagar eller längre än 35 dagar.

Har du en menscykel som är längre än 32 dagar så räknas den som en lång menscykel.

Vanligen så varierar längden på din menscykel lite från gång till gång, och då tar du ett snitt av längden på dina menscyklar för att få din menscykel längd.

Hur du räknar ut din menscykel längd kan du läsa om här.

Om din menscykel varierar några dagar i längd från gång till gång så är det helt normalt, och din mens räknas som regelbunden. Har du en menscykel som varierar mer än några dagar i längd från den kortaste menscykeln till den längsta menscykeln, så räknas din menscykel som oregelbunden.

Du kan läsa här om oregelbunden mens.

Hur du vet vad det har för betydelse för dig att du har en lång menscykel

En lång menscykel innebär inga problem.

Har du en lång menscykel så får du din mens mer sällan än många andra. Du kanske får mens var femte vecka, medan andra får mens var tredje eller fjärde vecka. Det upplever många som skönt.

Har du en lång menscykel så har du också ägglossning mer sällan än många andra. Din ägglossning sker varje menscykel, och har du en lång menscykel så går det längre tid mellan ägglossningarna.

När din menscykel är lång så ska du veta att du måste tänka på att din ägglossning sker senare än ”normalt”.

Har du en menscykel på 28 dagar så har du ägglossningen ungefär mitt i menscykeln. Ägglossningen sker ca 12-16 dagar innan nästa mens, så då blir det så med en 28 dagars menscykel, att ägglossningen är ungefär 12-16 dagar efter mensens första dag.

Har du en lång menscykel så är fortfarande ägglossningen ca 12-16 dagar innan nästa mens. Det innebär att om du har en menscykel på 35 dagar så har du ägglossningen 19-23 dagar efter mensens första dag, d.v.s. på dag 20-24. Det betyder att du kan bli gravid ungefär tre veckor efter mensen startar.

Du kan läsa mer om ägglossningen här.

För att du ska få koll på när du har din ägglossning så kan du testa dig med ägglossningsstickor, som finns att köpa på apoteket.