≡ Menu

Oregelbunden mens

Här finner du information om oregelbunden mens så att du vet vad som räknas som oregelbundna menstruationer och vad det kan bero på att du har det. Det gör att du slipper fundera eller oroa dig för din mens och vad som kan vara fel.

Du får också veta vad du kan göra ifall du har oregebunden mens och vill bli gravid.

Hur du vet vad en oregelbunden menscykel är

Menscykeln kan variera några dagar i längd och fortfarande räknas som regelbunden. Att din menscykel varierar några dagar i längd från gång till gång är vanligt och helt normalt.

Om du har en menscykel som varierar mer än några dagar i längd från den kortaste till den längsta menscykeln, så räknas din menscykel som oregelbunden.

Det är olika hur många dagar i längd din menscykel kan variera för att kallas oregelbunden. En del menar att det är om din menscykel varierar mer än 4 dagar som den är oregelbunden, medan andra menar att om din menscykel varierar mer än 7 dagar, alltså mer än en vecka, så är den oregelbunden.

Att ha en oregelbunden menscykel innebär att det är svårare för dig att förutse när du har din nästa mens och när under din menscykel du har din ägglossning.

Du kan själv prata med din barnmorska vad de kallar för regelbunden och oregelbunden mens.

Hur du vet vad det kan bero på att du har oregelbunden mens

Du kan ha en oregelbunden menscykel utan någon särskild orsak.

Många har en oregelbunden menscykel. Det kan du ha under en viss period i livet.

Det är vanligare att din menscykel längd varierar när du är ung, under 25 år. Medan din menscykel är som mest lika i längd när du är mellan 35 och 39 år. Medan den kan variera lite mer igen mellan 40 och 44 år.

En del har en oregelbunden menscykel efter att de har slutat med hormonbaserade preventivmedel.

En del har en oregelbunden menscykel efter en graviditet och mensen kommer igång igen. Snart blir dock mensen regelbunden igen.

Ibland kan en oregelbunden mens tyda på att du inte har någon ägglossning, eller att du bara har ägglossning ibland. Det kan bero på din hormonbalans. Det kan också vara så om du ammar eller har Polycystiskt ovariesyndrom.

En oregelbunden menscykel kan också vara ett tecken på att klimakteriet närmar sig.

Hur du vet vad du ska göra om du har oregelbunden mens och vill bli gravid

Att du har en oregelbunden mens kan vara besvärligt när du vill bli gravid. Du vet ju inte från gång till gång när din ägglossning sker och du är som mest fertil.

Dessutom kan det vara så att du inte har en ägglossning varje menscykel. En oregelbunden mens är ett symptom på att du kanske inte har ägglossning varje menscykel, eller ingen ägglossning alls.

För att du ska veta när din ägglossning är i en speciell menscykel, så kan du använda ägglossningsstickor från apoteket. Men det innebär att du behöver testa under många dagar för att hitta när din ägglossning är. Du måste också göra om det nästa menscykel om du vill se när din ägglossning är då.

För att se att du har ägglossning överhuvudtaget så kan du göra en hormonanalys av ett blodprov. Då kan du se om hormonbalansen är som den ska, och då kan man även se om du har ägglossning.

Om dina hormoner inte är i balans kan du få behandling med hormoner. Då får du också igång en normal och regelbunden ägglossning.