≡ Menu

Förutse ägglossning

När du läser den här sidan får du koll på hur du bättre kan förutse din ägglossning när du har en oregelbunden menscykel, eller när du vill få en mer exakt dag för din ägglossning.

Vad du ska göra om du har en oregelbunden menscykel

Om din menscykel är oregelbunden, d.v.s. att längden på din menscykel varierar ganska mycket, så är det osäkert att räkna ut din ägglossning.

Då kan du överväga att ta reda på din ägglossning på andra sätt.

Du kan testa dig med ägglossningstest, som finns att köpa på apoteket. Ägglossningstestet mäter dina hormonförändringar i urinen.

Det finns också olika fysiska tecken på din ägglossning, som du kan lära dig att läsa av. Tecken på ägglossning kan du läsa mer om här.

Tänk på att tiden från ägglossning till mens alltid är ungefär samma. Därför är tiden från din mens till din ägglossning som varierar och är oregelbunden när din menscykel är oregelbunden. Även om du vet vilken dag din ägglossning är under en menscykel så är det inte säkert att din nästa ägglossning kommer att vara på samma dag i din menscykel.

Vad du ska göra om du vill veta mer exakt vilken dag du har din ägglossning

När du beräknar ägglossning får du ett ungefärligt svar. Om du vill veta mer exakt vilken dag din ägglossning inträffar så finns det alternativ till att beräkna ägglossning.

Du kan istället testa dig med ägglossningstest. Ägglossningstest finns att köpa på ett apotek, och de mäter dina hormoner i urinen.

Ett annat alternativ är att du lär dig att se de fysiska tecken som din kropp visar vid ägglossningen. Du kan läsa mer om de tecken du får vid ägglossning här.

Har du en regelbunden menscykel så är det till stor hjälp att använda ett ägglossningstest. När du använder ägglossningstest så kan du få veta vilken dag under din menscykel din ägglossning är. Och med en regelbunden menscykel är det troligt att din nästa ägglossning är på samma dag, eller nästa samma dag under menscykeln. Då måste du inte använda ägglossningstest varje månad.