≡ Menu

Menscykel kalender

Den här sidan ger dig kunskap om menscykel kalender så att du vet vad som händer i din kropp under menscykelns olika faser och hur du kan hålla koll på din menscykel med hjälp av speciella kalendrar.

Så vet du vad som händer under din menscykel: follikelfas

Menscykeln räknas från första dagen på din mens. Det kallas dag 1. De första dagarna av din menscykel har du alltså mens, då livmoderslemhinnan stöts ut. Det varierar från person till person hur många dagar mensen varar. Mellan 3-7 dagar är vanligast.

Vid menscykelns början produceras follikelstimulerande hormon, FSH, som skickas ut i kroppen. FSH gör att ägg mognar i dina äggstockar. Denna fas kallas follikelfas. Hur lång din follikelfas är beror på hur lång menscykel du har. Follikelfasen varar fram till din ägglossning.

Har du en menscykel på 28 dagar så är follikelfasen ca 12-16 dagar. Är menscykeln längre, så är din follikelfas längre, är din menscykel kortare är follikelfasen också kortare.

Så vet du vad som händer under din menscykel: lutealfas

När ägget är moget har du ägglossning.  Det sker när luteiniserande hormon, LH, snabbt ökar. Ägget lossnar från äggstocken och vandrar ned i äggledaren. Det är då det kan bli befruktat. Fasen du går in i då kallas lutealfas.

Då byggs livmoderslemhinnan upp för att kunna ta emot ett eventuellt befruktat ägg. Kommer inget befruktat ägg så får du mens igen. Ägglossningen är ca 12-16 dagar innan din nästa mens. Det är alltså så lång din lutealfas är.

Så kan du hålla koll på din menscykel med menscykel kalender

En menscykel kalender hjälper dig att hålla koll på din menscykel. Det är för att du ska veta när du har ägglossning och mens nästa gång.

En del använder sig av sin vanliga kalender och gör markeringar i den, andra vill ha en specialiserad kalender för detta.

Det finns olika menscykel kalender verktyg som du kan ta hjälp av för att hålla koll på din menscykel.

Menscykel kalender kan delas in i två olika användningsområden. Det finns menscykel kalender som håller reda på när du har din nästa mens. Det är en s.k. menskalender. Sedan finns det menscykel kalender som håller reda på din ägglossning, en s.k. ägglossningskalender.

Menscykel kalender kan också delas in i två olika sorter beroende på hur du använder dem. Menscykel kalender kan du hitta och använda på nätet, online. Eller så kan du ladda ned en menscykel kalender som app till din mobil.

Läs mer om de olika menscykel kalender verktygen

Läs mer om de olika verktyg som finns för menscykel kalender.

Du kan läsa om olika menskalender online och olika menskalender appar.

Vill du veta mer om ägglossningskalender, läs här.